Område
Rekruttering og utvelgelse
For å nå målet om bedre kjønnsbalanse må vi jobbe langsiktig og målrettet med nyrekruttering. I tillegg må vi være attraktive for dem som allerede er ansatt.
Tradisjonelt rekrutteres bas, anleggsleder, prosjektleder, avdelingsleder etc. gjennom interne karriereveier. Dette er i utgangspunktet positivt, og en styrke for OneCo. Imidlertid vil utelukkende intern rekruttering sementere den skjeve kjønnsbalansen som starter allerede i lærlingopptaket. OneCo hadde kun 2 % kvinnelige lærlinger i 2021.
Ved nyansettelser til stillinger som ikke var lærlingestillinger, utgjorde kvinnelige søkere under 10 % av det totale antall søkere i 2021. Kravet til «bransjeerfaring» kan være en medvirkende årsak til dette. For å bedre kjønnsbalansen må kravet til «bransjeerfaring» utfordres i stillinger som ikke har eksplisitte krav til dette. I tillegg må ledere som lykkes til tross for manglende bransjebakgrunn fremheves.
«Like barn leker best» kan også bevisst eller ubevisst føre til at den skjeve kjønnsfordelingen opprettholdes. Det kan kjennes mindre risikofylt å velge en mann fremfor å «ta sjansen» på å velge en kvinne.
Risiko
- Målet om økt kvinneandel er ikke tilstrekkelig forankret internt.
- Kvinnelige rollemodeller fremheves ikke i tilstrekkelig grad.
- Ikke krav om at kvalifiserte, kvinnelige søkere skal kalles inn til intervju.
- Ikke krav om at eksterne rekrutteringsfirma skal presentere søkere av begge kjønn.
- Ikke krav om lik kjønnsrepresentasjon blant dem som gjennomfører rekrutterings- og utvelgelsesprosessen.
- «Like barn leker best» – ubevisst forskjellsbehandling basert på allerede skjev kjønnsfordeling.
- Stillingsannonser er ikke kjønnsnøytrale i språk, holdninger eller bildebruk.
- Krav til «bransje-erfaring» uten at dette utfordres i tilstrekkelig grad